AWS Serisi: PHP ile Serverless / Sunucusuz Uygulamalar ve AWS Lambda

Bu videoda dış bir kaynaktan veriler çekip bu verileri işleyerek grafik oluşturan bir php uygulamasının, amazon web servislerini kullanarak nasıl sunucusuz / serverless olarak yayına alacağımızan bahsedeceğim.

Uygulamamız ülkelerdeki resim olarak yayınlanan koronavirüs vaka verilerini düzenli olarak GitHub reposunda koyan Johns Hopkins Üniversitesi verilerini alarak, arayüzümüzde ve grafiğimizde göstereceğimiz formata dönüştürüyor. Bu işlem sonucunda bir html döküman oluşuyor. Bu dökümanında web tarayıcımızda görüntüyoruz.

“PHP ile Serverless / Sunucusuz Uygulamalar ve AWS Lambda” konulu video

https://www.youtube.com/watch?v=DmiA4Mha_7o

Lamda ile ilgili daha önceki hızlı giriş videosunda, rasgele isimler üreten bir uygulamayı lambda fonksiyonu olarak çalıştırmayı yapmıştık. Daha sonrada bu fonksiyonumuzu api gateway servisi üzerinen tetikleyip tarayıcımızdan verilerimizi görebilmiştik.

Bu videoda diğerinden farklı olarak Amazon web servis yönetim panelini kullara servis açma, düzenleme, projemizi elle gönderme gibi işlemleri terminal kullanarak otomatik olarak yapacağız. Diğer videoda bahsettiğim Bref aracını daha fazla kullanacağız, ayrıca Microsoft Azure, Amazon Web Servisleri, Google Cloud gibi serverless yapılarını destekleyen servislere uygulamalarımızı göndermemizi sağlayan Serverless Framework’e de kısaca değineceğiz.

Sırasıyla

– PHP projemize hızlıca göz atıp nasıl çalıştığına bakacağız.
– Serverless Framework’unu kuracağız.
– Bref paketini kuracağız
– Bref paketiyle bir HTTP Application şablonu oluşturacağız.
– Projemizi yayına alma işlemlerini yapacağız.
– Projemizin çalışmasına bakacağız.
– Yaptığımız bu otomatik işlemlerin AWS üzerinde ne gibi işlemler yaptığını inceleyeceğiz
– Yaptığımız işlemlerin özetini geçeceğiz
– Son olarak da projemizde iyileştirilebilecek kısımlara göz atacağız

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir